Kostol nepoškvrneného počatia Panny Márie v Červenom Kameni

Výstavba rímskokatolíckeho Kostola nepoškvrneného počatia Panny Márie sa započala v roku 1795. V barokovom slohu bol dokončený v roku 1796. Základný kameň bol položený v roku 1794. Menšie úpravy kostola prebehli v roku 1806 a v 1.tretine 20.storočia. Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou zakončenou ihlanom. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Baroková hladká fasáda má na priečelí umiestnenú sochu svätého Jána Nepomuckého z obdobia výstavby kostola. Neskorobarokový hlavný oltár pochádza z konca 18.storočia, nad ním je obraz Immaculaty z roku 1930. Je to polychrómovaná drevorezba. Na menze oltára je tabernákulum s reliéfom Ukrižovaného a po stranách sú sochy dvoch orodujúcich anjelov. V severovýchodnom rohu lode je klasicistická kazateľnica z konca 18.storočia zdobená polychrómovanou drevorezbou, dekorovanou ružami, peniažkami a rozetami. Na baldachýne kazateľnice sú dosky Desatora a symboly viery, nádeje a lásky. Klasicistická prístenná krstiteľnica, umiestnená na železnej konzole, pochádza z konca 18.storočia a nachádza sa na severnej strane svätyne. Pozostáva z drevorezby s jednoduchou kupou a a čiapkovým vrchnákom. K interiéru kostola patrí i rokoková monštrancia z roku 1770 a torzo neskororenesančnej sochy Panny Márie, pravdepodobne z roku 1630. Táto socha bola pôvodne umiestnená na hlavnom oltári a do kostola v Červenom Kameni sa dostala z Ilavy. Výmaľbu interiéru kostola uskutočnil v 1.polovici 20.storočia miestny rodák Štefan Gábor. Plastika svätého Jána Nepomuckého má pôvod neskorobarokový a pochádza z konca 18. storočia. Je to tiež polychrómovaná drevorezba, esovito prehnutý svätec je oblečený v tradične stvárňovanom odeve. Prvý zvon v kostolnej veži z roku 1775 pochádza z dielne trnavského zvonolejára Mateja Orfandla. Druhý zvon z roku 1810 ulial zatiaľ neznámy majster. Napokon tretí zvon z roku 1816 pochádza z dielne kremnického majstra Samuela Polischa. Začiatkom 2.polovice 19.storočia jeden z troch zvonov pukol, ale v roku 1862 bol nahradený zvonom z dielne trenčianskeho majstra Jána Zwillinga. Zachoval sa iba tento, ostatné dva padli za obeť 1.svetovej vojne ako surovina na výrobu kanónov. V roku 1929 boli nové zvony objednané v brnianskej firme Rudolfa Manouška a sú v kostolnej veži dodnes. Kostol sa nachádza na pravom brehu Tovarského potoka v strede obce Červený Kameň.