Ostrá hora (Biele Karpaty)

Nadmorská výška: 492,0m.

Poloha: Geomorfologický celok Biele Karpaty, podcelok Vršatské bradlá, časť Vršatské predhorie.

Katastrálne územie: Dolná Breznica, Horovce, Kvašov.

Opis: Zalesnený vrch na hranici troch katastrov. Jeho podložie tvorí vápenatolomový kameň. V minulosti sa tu pálilo vápno a na svahoch sa ťažilo drevo na opravu Kaštieľa v Horovciach. V rokoch 1945-1950 sa tu v dvoch lomoch ťažil kameň na výstavbu cesty HorovceKvašov. Na vrchole je prístrešok s ohniskom a lavičkami a od roku 2012 je tu osadený dvojkríž. Na juhozápadnom predvrchole stálo v minulosti hradisko. Z vrcholu síce nie sú výhľady, ale vyhliadkový bod s lavičkou na severozápadnom svahu pod vrcholom umožňuje výhľady na Považské podolieStrážovské vrchy. Je tu osadená aj tabuľa s panorámou Strážovských vrchov. Cez vrchol vedie Vietorisov náučný chodník z Horoviec.

Prístup: Na vrchol síce nevedie značený turistický chodník, ale prechádza tadiaľ Vietorisov náučný chodník. Najrýchlejší výstup na vrchol je z obce Horovce práve po trase náučného chodníka (vzdialenosť 2,8km, prevýšenie 237m a čas výstupu 1 hodina 15 minút). Druhá výstupová trasa vedie z centra Lednických Rovní po zelenom turistickom chodníku (5582). Na lúke s vyhliadkou pod vrcholom sa treba napojiť na už spomínaný náučný chodník (vzdialenosť 3,9km, prevýšenie 234m, čas výstupu 1 hodina 30 minút).