Pamätník padlým v 1.svetovej vojne v Ladcoch

Pamätník bol postavený v roku 1938 a dal ho postaviť 277.zbor slovenskej ligy v Ladcoch za podpory obce a miestnych občanov. Autorom pamätníka, postaveného na pamiatku miestnym padlým hrdinom vo svetovej vojne 1914-1918, je sochár, reštaurátor, medailér a pedagóg Ján Hučko (8.7.1910, Sereď – 21.3.1973, Galanta). Pamätník tvorí súsošie dvoch vojakov, vzpriamenejší sa pozerá niekde hore do diaľky a pridržiava svojho zraneného alebo umierajúceho spolubojovníka. Postavy sú zhotovené z pieskovca a sú osadené na mohutnom kamennom hranolovitom podstavci. Na jeho čelnej strane sú v bielej mramorovej doske vytesané mená obeti 1.svetovej vojny. V priestore pod súsoším je vytesaný biely kríž a letopočet 1914-1918. Táto svetová vojna si vyžiadala až 43 obetí. Z Ladiec padlo 34 a z miestnej časti Tunežice padlo 9 občanov. Pamätník padlým v 1.svetovej vojne stojí v juhovýchodnej časti miestneho cintorína v obci Ladce.