Pomník obetiam 2.svetovej vojny v Ladcoch

Pomník z prírodného kameňa, pravdepodobne z lomu Butkov. Na ňom je umiestnená žulová tabuľa s nápisom: „16.4.1945. Nezabudnime na našich padlých spoluobčanov, ktorí položili svoje životy za náš lepší zajtrajšok“. Pod nápisom je umiestnených 19 mien obetí. Venovaný je konkrétnej historickej udalosti, ktorá popisuje najväčšiu tragédiu z 2.svetovej vojny v obci. Najprv partizáni zajali dvoch Nemcov. Kameňolom, v ktorom sa partizáni ukrývali, ostreľovali Nemci z dela. Posielali za partizánmi ľudí z dediny, aby vojakov vrátili. Ich vyhrážky zneli jasne: ak vojakov nevrátia, tak za každého zajmú desať rukojemníkov a zastrelia ich. Ale partizáni ich vrátiť nemohli, pretože ich zastrelili. Ako odvetu Nemci za každého vojaka pochytali desať náhodných okoloidúcich v osade Horné Ladce, keď išli do hory alebo z hory. Keďže ich ešte nebolo dvadsať chodili po domoch a chytali ďalších mužov. Rukojemníkov na nejaký čas zavreli v miestnej cementárni, prepustili iba jedného 80-ročného muža. Ostatných 19 mužov na nádvorí cementárne Nemci zastrelili 16.4.1945 strelou z pištole do tyla. Pomník sa nachádza naľavo od vstupu do areálu cementárne v Ladcoch na ulici Janka Kráľa.